Levenskunst – Hannah Arendt over een liefdesrelatie

 in Levenskunst

‘Als twee mensen in hun relatie niet bezwijken voor de illusie één te zijn, kan een nieuwe wereld in hun midden geboren worden,’ schrijft Hannah Arendt in een lofrede aan filosoof Karl Jaspers. Ik selecteerde dit citaat voor de Levenskunst-kalender van Filosofie Magazine.

Een liefdesrelatie kan meer zijn dan een privézaak

Hannah Arendt maakt onderscheid tussen het publieke en private domein. Het publieke domein is het domein waarin we spreken en handelen. Daar laten we onze stem horen en openbaren we wie we zijn. Het privédomein is een schuilplaats. In welk domein speelt een liefdesrelatie zich af?

In een lofrede aan filosoof Karl Jaspers laat Arendt zien hoe een liefdesrelatie meer kan zijn dan een privézaak. Voorwaarde is dat twee mensen niet bezwijken voor de illusie één te zijn. Dan kan er een miniatuurwereld ontstaan waarin je je vermogens beoefent, zoals dialogen voeren, nauwkeurig luisteren, geduld opbrengen om bij een onderwerp stil te staan en bespreekbaar maken wat anders verzwegen wordt.

Volgens Arendt kon Jaspers dat als geen ander. Al sprekend en luisterend slaagde hij erin ‘om alles te veranderen, te verruimen, te verscherpen of te verhelderen.’ Zo is een liefdesrelatie een oefenplaats voor het handelen in het publieke domein.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten