Levenskunst – Gracián over eigendunk

 in Levenskunst

‘Alle mensen hebben een hoge dunk van zichzelf, vooral degenen die het minst betekenen’, schrijft Baltasar Gracián. Ik selecteerde dit citaat voor de Levenskunst- kalender van Filosofie Magazine.

‘Iedereen beeldt zich in succes te krijgen en houdt zichzelf voor uitzonderlijk’, schrijft Baltasar Gracián in Handorakel en kunst van de voorzichtigheid. De Spaanse filosoof pleit in een van zijn praktische leefregels voor bescheidenheid bij het beoordelen van jezelf en je mogelijkheden. Het is een prima tactiek om iets hoger te richten in je wensen, maar je moet niet absurd hoog mikken. En al helemaal niet als je nog jong bent, ‘omdat eigendunk zonder levenservaring gewoonlijk tot onzinnige verwachtingen leidt.’

In de leefregel die hierop volgt, wijst hij erop dat je oog moet hebben voor ieders waarde: ‘Er is niemand van wie een ander niets iets leren kan.’ Hoe goed je ook ergens in bent, er is altijd wel iemand die er net nog beter in is. Wijze mensen achten daarom alle mensen van waarde: ze merken in iedereen het goede op, en weten hoeveel moeite het kost iets goed te doen.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten