Levenskunst – filosoof Patricia de Martelaere

 in Levenskunst

‘Pluk de dag, niet alleen als het een roos is of een madeliefje – dan is het immers geen kunst om de dag te plukken – pluk hem ook als het een distel is,’ schrijft de Vlaamse filosoof Patricia de Martelaere. Voor de Levenskunst-scheurkalender selecteerde ik dit citaat uit haar essay ‘De eeuwige terugkeer van hetzelfde’ over Nietzsche.

Stel dat je dit leven, zoals je het nu leeft en geleefd hebt, ontelbare malen moest leven – hoe zou je daarop reageren? Friedrich Nietzsche gebruikt de gedachte van de eeuwige terugkeer van hetzelfde ‘als een soort test om uit te maken hoe ver iemands liefde voor het leven reikt’ legt filosoof Patricia de Martelaere uit in haar essaybundel Wereldvreemdheid. Als je met een aarzelend ja antwoordt, en alleen denkt aan de mooie momenten van het leven, houd je slechts selectief van het leven – wat eigenlijk betekent dat je dus niet van het leven houdt. De filosofie van Nietzsche draagt volgens De Martelaere ‘een blijde – maar geen gemakkelijke – boodschap in zich: de boodschap van een onvoorwaardelijke liefde voor het leven als leven en niet alleen voor de beste momenten van het leven.’ Carpe diem – pluk de dag, maar pluk hem ook als het een distel is.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten