Levenskunst – filosoof Kolakowski over jong zijn

 in Levenskunst

‘Jong zijn is een felbegeerd goed, dat je of gewoon hebt of onbereikbaar is,’ schrijft de Poolse filosoof Leszek Kolakowski. Ik koos dit citaat voor de scheurkalender ‘Levenskunst’ van Filosofie Magazine.

‘De cultus van het jong zijn is buitengewoon wijdverbrijd en de vraag is waarom,’ stelt Leszek Kolakowski. Natuurlijk heeft jong zijn fysieke voordelen. Maar een nadeel is dat jonge mensen ‘onvermijdelijk dommer zijn.’ Ze kunnen nog niet goed zaken vanuit verschillende perspectieven zien, de dubbelzinnigheid van situaties begrijpen of hun eigen ongelijk onderkennen.

‘Dit vermogen komt met de jaren. (In veel gevallen komt het nooit)’, voegt hij daaraan toe. Het verlangen jong te zijn heeft vooral te maken met het gevoel dat het leven voor je ligt, dat alles mogelijk is. Kolakowski wijst erop dat bijna iedereen – heimelijk of niet – met het idee leeft zijn jeugd niet te hebben ‘uitgebuit’, er niet alles uit te hebben gehaald. Maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben en doen wat tijdens de jeugd mogelijk is. Het is een illusie. ‘Onze jeugd had niet beter kunnen zijn.’

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten