Levenskunst – Cornelis Verhoeven over haast

 in Levenskunst

‘Haast kijkt niet, maar is blind zoals de woede,’ schrijft Cornelis Verhoeven in Inleiding tot verwondering. Voor de Levenskunstkalender 2020 koos ik dit citaat.

Over de haast

Verwondering heeft te maken met even stilstaan, kijken en een oordeel of beslissing uitstellen. Filosoof Cornelis Verhoeven benadrukt dat verwondering geen passiviteit of stilstand is, maar het opschorten van activiteit. Haast is het tegengestelde ervan. Wie haast heeft, kijkt niet.

Verhoeven toont de absurditeit van haast: ‘De haastige moet de tijd inhalen, de toekomst voorbijsnellen. Pas wanneer hij de toekomst zou hebben, zou hij de tijd hebben.’ Als je de toekomst zou kunnen inhalen, zou je nog steeds niet de toekomst hebben, maar het verleden. De toekomst kún je niet hebben.

Problematisch van de haast is dat je maar één doel, één weg ziet. Dat is heel anders dan de langzame, die maakt van ‘de lijn een ruimte en van het op weg zijn een wonen.’ Is er een andere weg mogelijk? Die vraag zouden we onszelf kunnen stellen als we haastig op weg zijn naar een trein of deadline.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten