Levenskunst – Connie Palmen over het vermogen de zin van het leven te verzinnen

 in Levenskunst

Voor de scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine koos ik onderstaand citaat uit Het geluk van de eenzaamheid (2009) van schrijver en filosoof Connie Palmen.

Connie Palmen: ‘Het vermogen de zin van het leven te verzinnen beschouw ik als de schoonste en ontroerendste menselijke kunst’

Niet alleen romanschrijvers maken fictie maar wij allemaal, stelt schrijver en filosoof Connie Palmen. Fictie is voor Palmen niet slechts een verzinsel en schijn, maar net zo goed deel van de werkelijkheid en verwant aan de waarheid. Het doel van fictie is het scheppen en verlenen van betekenis. Net als de schrijver maken we van onszelf een personage, en van ons leven een verhaal. Gebeurtenissen overkomen ons; zonder interpretatie zijn die persoonlijke lotgevallen ‘voorvallen van niks, betekenisloos en dood.’

Om iemand te kunnen worden, moeten we van die toevallige gebeurtenissen een verhaal construeren. Alleen met onze verbeelding kunnen we aan het betekenisloze universum toch een structuur geven. De zin van het leven maken we dus zelf, benadrukt Palmen in haar essay Het geluk van de eenzaamheid (2009). Het idee dat we zelf ons levensverhaal maken, geeft vrijheid: als maker kun je kiezen voor een ander verhaal.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten