Levenskunst – Chantal Mouffe: ‘Maak ruimte voor het conflict’

 in Levenskunst

‘Maak ruimte voor het conflict,’ stelt politiek filosoof Chantal Mouffe. Voor de Levenskunst-kalender citeerde ik dit citaat.

Erkenning van het conflict

Bespeur je bij jezelf het verlangen naar een wereld zonder ruzies en conflicten? De Belgische politiek filosoof Chantal Mouffe (1943) wijst erop dat een democratie niet zonder conflicten kan. In een interview in Filosofie Magazine legt zij uit: ‘Democratie is voor mij de erkenning van het conflict, en proberen er een plek en een vorm voor te vinden.’

Iets om in je achterhoofd te houden als je een conflict op je werk of binnen je familie zo snel mogelijk tot consensus wilt brengen. Conflicten zijn er nu eenmaal en daar moet je ruimte voor maken. Daarbij is het de kunst om het juiste midden te vinden in de omgang met je tegenstander.

In de woorden van Mouffe: ‘zie je opponent niet als iemand met wie je het eens moet worden, maar ook niet als de vijand die je wilt vernietigen.’

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

 

Aanbevolen Berichten