Levenskunst – Bertrand Russell over jaloezie

 in Levenskunst

‘Geluk is de enige remedie tegen jaloezie en het probleem is dat jaloezie zelf een vreselijk obstakel voor geluk is,’ schrijft Bertrand Russell. Dit citaat koos ik voor de Levenskunst-kalender van Filosofie Magazine.

Grootste bron van ongeluk is jaloezie

Hoe word je gelukkig? In De verovering van het geluk (1930) geeft filosoof en wiskundige Bertrand Russell praktische adviezen, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Een van de grootste bronnen van ongeluk is volgens hem jaloezie. De remedie? Geluk.

Hij geeft toe dat iemand die jaloers is misschien zal redeneren: ‘Ik kan geen geluk ervaren omdat ik constant jaloezie voel, en u zegt tegen me dat ik het gevoel van jaloezie pas kan kwijtraken als ik het geluk vind.’ Russell antwoordt daarop met: ‘Maar het echte leven is nooit zo logisch.’

Als je de oorzaken van je jaloezie inziet, ben je meestal al op weg naar genezing. Het grootste probleem is de gewoonte om in vergelijkingen te denken. Jaloezie is daarom niet alleen een morele, maar ook een intellectuele ondeugd, ‘die erin bestaat dat een mens de dingen nooit op zichzelf beschouwt, maar alleen in hun relatie tot andere dingen’.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten