Levenskunst – Ágnes Heller over ons verlangen naar een ideale samenleving

 in Levenskunst

‘Ons verlangen naar een ideale samenleving is de oerzonde van de mens, ’aldus filosoof Ágnes Heller. Dit citaat koos ik voor de Levernskunstkalender van Filosofie Magazine.

Oerzonde

De Hongaarse filosoof Ágnes Heller dacht ooit de ideale samenleving gevonden te hebben in het communisme. In een interview met Frank Mulder in Filosofie Magazine vertelt ze daarover: ‘Dat vond ik de ultieme utopie. […] Maar in de loop der jaren ontdekte ik dat ons verlangen naar een ideale samenleving de oerzonde van de mens is. We kunnen niet alles regelen, we kunnen ook niet alles weten. Alleen totalitaire regimes weten alles.’

Wat Heller over de inrichting van een samenleving zegt, geldt net zo goed over de inrichting van je persoonlijke leven. Zodra je oplossingen gaat zoeken om alles te regelen en alles te weten – zoals een app waarmee je via GPS altijd weet waar je kind is –  wordt het tijd om stil te staan. Is dat wel de oplossing? En moeten we wel zoeken naar oplossingen? ‘Het hele leven is een probleem dat niet opgelost kan worden,’ aldus Heller.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie.  Lees hier meer bijdragen van mij voor de Levenskunst-kalender.

Aanbevolen Berichten