Levenskunst – het leven is helemaal niet kort volgens Seneca

 in Levenskunst

‘Het leven dat we krijgen is niet kort, wij maken het kort’ schrijft Seneca. Dit is een van de citaten die ik selecteerde voor de scheurkalender 2018 Even Stilstaan.

Niemand geeft zomaar zijn geld weg

Wat gaat de tijd snel, wat is het leven kort: dat zijn onzinnige uitspraken volgens de stoïcijnse filosoof Seneca. Het leven ís helemaal niet kort, als we de tijd maar goed zouden besteden. Niemand geeft zomaar zijn geld weg, maar iedereen deelt met het grootste gemak tijd – en dus zijn leven – uit aan anderen. Alsof onze tijd onbeperkt voorradig is. De tijd die we verspild hebben, komt nooit meer terug.

‘Drukbezette mensen’ zijn de mensen met het kortste leven. Alleen al omdat zij het verleden verliezen: ze hebben niet de rust en de moed om terug te kijken op hun leven. Al die jaren zijn er dus voor niets. Seneca geeft ook praktische tips hoe je je eigen leven kunt verlengen: door de ideeën te bestuderen van wijze denkers zoals Socrates en Epicurus. Zo krijg je er een verleden bij. Je kunt natuurlijk ook beginnen met Seneca’s toegankelijke geschrift De lengte van het leven.

De scheurkalender Levenskunst van Filosofie Magazine biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Lees hier meer bijdragen van mij.

Aanbevolen Berichten