Leefregel van Schopenhauer over de opgewektheid
‘We moeten op welk moment dan ook de opgewektheid verwelkomen, want ze komt nooit ongelegen,’ schrijft Schopenhauer. Voor de scheurkalender Even Stilstaan koos ik deze leefregel uit De kunst om gelukkig te zijn. Ook al is de wereld een eindeloos tranendal en is het leven zinloos, toch geeft Schopenhauer een reeks van adviezen en leefregels om een haalbaar geluk te verwezenlijken.
De kunst om gelukkig te zijn
Schopenhauer schreef vijftig praktische leefregels om gelukkig te zijn. Gelukkig leven betekent voor deze radicale pessimist: zo min mogelijk ongelukkig leven. Geluk of genot is een illusie. Daarentegen is ongeluk en pijn reëel. Probeer dus ongeluk en pijn zoveel mogelijk te vermijden.
In de dertiende leefregel geeft hij het advies om als je opgewekt bent, je niet jezelf af te vragen of je wel in ieder opzicht reden hebt om opgewekt te zijn. Nee: ‘wie opgewekt is, heeft altijd een reden het te zijn namelijk juist de opgewektheid zelf.’ Iemand wie alles meezit maar niet opgewekt is, zullen we niet als gelukkig beoordelen. En andersom maakt het niet uit of iemand arm of rijk is, jong of oud: als hij opgewekt is, is hij gelukkig. Omdat opgewektheid nauw samenhangt met gezondheid drukt Schopenhauer ons op het hart buitensporigheden te vermijden en te zorgen voor ‘dagelijks minstens twee uur kwieke beweging in de frisse lucht.’
De scheurkalender Even Stilstaan biedt levenswijsheden uit de westerse en oosterse filosofie. Nog een preview? Lees hier mijn bijdragen over onder anderen Arendt en Montaigne.