IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Filosofie maakt het leven aanvaardbaar’

 in Filosofie Magazine

‘Ik wilde altijd het leger in.’ Voor Filosofie Magazine sprak ik de destijds 26-jarige veteraan Koen Stoffelsen die na zijn missie in Afghanistan filosofie ging studeren.

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘Ik wilde altijd het leger in. Ik werd aangenomen bij de infanterie en mocht versneld op uitzending naar Afghanistan. Bij terugkomst begon ik me af te vragen of het leger wel zo gezond voor mij was. Ik heb vervroegd ontslag aangevraagd en ben gaan studeren. Eerst Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Daarna verder met filosofie.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘Afghanistan is een soort heroïne voor adrenalinejunkies. Ik had altijd een uitlaatplek nodig. Nu vind ik die kick in sporten, maar ook in studeren. De SPH had mij op persoonlijk vlak al veel geleerd. Ik wist dat filosofie mij nog meer zou leren, maar dan op een hoger, maatschappelijk niveau.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Onze samenleving verwacht dat je in de maat loopt. Maar is die maat wel zo goed? Ik dacht vroeger van niet en was recalcitrant. Dankzij filosofie zie ik dat van alle samenlevingen die er zijn, wij het niet zo verkeerd hebben. Ik begrijp de wereld nu beter. Filosofie maakt het leven aanvaardbaar.’

KOEN STOFFELEN (26) is veteraan en bootcampinstructeur. Hij volgt de master ‘Ethiek en Vrijheid’ in deeltijd aan de Tilburg University.

 

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, november 2013. Fotografie: Merlijn Doomernik.

Voor de rubriek ‘Ik studeer filosofie’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan.

Nu schrijf ik voor Filosofie Magazine de rubriek ‘Het Moment’: persoonlijke portretten met filosofische inslag. Lees hier meer interviews.

Aanbevolen Berichten

reactie plaatsen

Filosofie Magazine Ik studeer filosofie Merlijn DoomernikFilosofie Magazine Gespot Voltaire Kick Smeets