IK STUDEER FILOSOFIE – ‘Ik sta al twintig jaar te verven en te hakken’

 in Filosofie Magazine

‘Ik sta al twintig jaar te verven en te hakken, en dan ben je ondertussen steeds aan het denken.’ Voor Filosofie Magazine interviewde ik beeldend kunstenaar Peter Bastiaanssen over zijn studie filosofie aan de Erasmus Universiteit.

Wat was de aanleiding om filosofie te gaan studeren?

‘De theoretici van de kunst zijn de vijand voor de kunstenaars. Zij zetten de lijnen uit en wij kunstenaars, domme handwerklieden, zijn slechts de illustratoren van hun ideeën. Ik wilde me meer verdiepen in die ideeën en kwam zo bij filosofie terecht. Eerst in het buurthuis, later op de universiteit.’

Wat verwachtte je van de studie?

‘Leren denken. Ik sta al twintig jaar te verven en te hakken, en dan ben je ondertussen steeds aan het denken. Op school leren wij helemaal niet om met dat denkapparaat om te gaan. Met filosofie hoop ik dat instrument zo te leren tunen, dat je het optimaal kunt gebruiken.’

Wat denk je aan je studie te hebben?

‘Als je alleen werkt, komt er niets nieuws in. Deze studie geeft mij stof om in te ademen, zodat ik daarna weer kan uitademen. Uiteindelijk zal mijn studie tot ander werk leiden. Nu ben ik een verhalenverteller door te schilderen en beelden te maken. Straks wil ik het in tekst doen of in een tussenvorm.’

PETER BASTIAANSSEN (55) is beeldend kunstenaar en volgt de deeltijd-bacheloropleiding Filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, april 2013. Fotografie: Merlijn Doomernik.

Voor de rubriek ‘Ik studeer filosofie’ interviewde ik maandelijks een student filosofie die de studie combineerde met een ander beroep. Meer voorbeelden? Lees hier bijvoorbeeld over de rietdekker en de veteraan.

Nu schrijf ik voor Filosofie Magazine de rubriek ‘Het Moment’: persoonlijke portretten met filosofische inslag. Lees hier meer interviews.

Aanbevolen Berichten