HET EXPERIMENT – Appels die niet bruin worden. Zoë Robaey over genetische modificatie

 in Filosofie Magazine

Een appel die niet bruin wordt – is zo’n genetisch gemodificeerde appel een oplossing voor het probleem van voedselverspilling? Ik interviewde filosoof Zoë Robaey.

Experiment Met genetische modificatie kan het enzym verwijderd worden dat het verkleuren veroorzaakt in een appel 

‘Het idee is dat als appels geen bruine plekken krijgen, mensen die ook niet zullen weggooien’, vertelt filosoof Zoë Robaey van TU Delft. ‘Het voorkomen van die verspilling brengt een Canadees fruitbedrijf als een van de redenen om niet-verkleurende appels te ontwikkelen, de “Arctic Apple”. Maar je kunt het probleem van voedselverspilling ook anders bekijken: misschien produceren we te veel appels die we niet nodig hebben, of is er sprake van een distributieprobleem.

Als je de rol van consumenten erbij betrekt, is het probleem juist dat we steeds meer gewend raken aan voedsel dat er esthetisch goed uitziet. We verwachten dat groente en fruit er allemaal hetzelfde uitzien, en niet van vorm of smaak veranderen. Producenten en leveranciers vullen die verwachtingen van consumenten in. Als je werkelijk verspilling door consumenten tegen wilt gaan, moet je ze eraan laten wennen dat voedsel er niet altijd perfect uitziet.

Als ethicus maak ik me zorgen dat we op deze manier het vermogen verliezen om ons te verbinden met de natuurlijke wereld om ons heen. In de westerse wereld staat de productie van voedsel steeds verder van ons af en laten we de bereiding steeds meer aan anderen over. Daardoor verliezen we ook de kennis hoe met voedsel om te gaan. Biotechnologische innovaties voor de landbouw zijn veelbelovend, maar soms vinden de inspanningen niet op de juiste plek plaats. Om bruine plekken op appels te voorkomen, kun je er ook gewoon wat citroensap op doen.’

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, juni 2018. Illustrator: Bas van der Schot.

Iedere maand interview ik een filosoof over een wetenschappelijk experiment voor de rubriek ‘Het Experiment’. Lees meer voorbeelden hier.

Aanbevolen Berichten