GESPOT – ‘Ik word nog weleens dokter Avicenna genoemd’

 in Filosofie Magazine

Voor de rubriek ‘Gespot’ in Filosofie Magazine vroeg ik huisarts Raid Al-Tayyar waarom hij zijn praktijk naar de filosofen Avicenna en Averroes heeft vernoemd.

Avicenna & Averroes Huisartsenzorg

Laan van Mensenrechten 30, Den Haag
Bestaat sinds 2006

Vanwaar de naam?

Huisarts Raid Al-Tayyar: ‘Ik kom uit Irak en daar is het gebruikelijk om ziekenhuizen te vernoemen naar beroemde artsen. Avicenna (980-1037) was een Perzisch-Arabische arts en filosoof. Hij schreef het boek Canon van de geneeskunde, dat cruciaal voor de ontwikkeling van de geneeskunde is geweest. Mijn tweede locatie heeft de naam van een filosoof, jurist en arts uit het Westen: de Spaans-Arabische Averroes (1126-1198).

Oost en West

Met deze praktijknamen wil ik laten zien dat de westerse beschaving niet in de laatste honderd jaar is ontstaan, maar ook wortels in het Oosten heeft. Islamitische denkers als Avicenna en Averroes bestudeerden bijvoorbeeld de werken van Aristoteles. Dankzij hun vertalingen kwamen de ideeën van Aristoteles opnieuw in het Westen. En met Avicenna en Averroes wil ik een andere kant van de islam laten zien. Zij staan voor een vrije geest. Volgens hen kunnen we de teksten van de Koran in iedere tijd en maatschappij weer anders interpreteren.’

Opmerkelijk

‘Veel van mijn patiënten met een Arabische achtergrond kennen wel Ibn Sina, maar weten niet dat Avicenna zijn naam in het Latijn is. En er zijn mensen die denken dat de naam mijn eigen naam is. Ik word nog wel eens dokter Avicenna genoemd.’

Gepubliceerd in Filosofie Magazine, maart 2016. Fotografie: Kick Smeets.

Aanbevolen Berichten
Filosofie Magazine Ik studeer filosofie Foto Merlijn Doomernik