Filosofie Magazine – Joris van Casteren over Edmund Husserl: ‘De wereld is er ook zonder mijn beleving’

 in Het Moment - hoe filosofie je leven verandert

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ in Filosofie Magazine sprak ik met Joris van Casteren, schrijver en coördinator van De Eenzame Uitvaart.

HET MOMENT

‘In het Utrechtse Overvecht woonde ik in een kamertje op de bovenste verdieping van een studentenflat. Ik had een geweldig uitzicht. Met een verrekijker van mijn vader bracht ik de hele omgeving in kaart. Op grote vellen papier tekende ik de flats aan de overkant na. Ik wist wie waar woonde, wat mensen op bepaalde tijden deden, welke tv-programma’s ze keken. Die mensen waren voor mij helemaal niet meer echt. Ik dacht: als ik nu die verrekijker wegleg, bestaat dat allemaal niet meer.

Dat idee van solipsisme ging bij mij ver. Ik was ervan overtuigd dat als ik mijn ogen dichtdeed, de hele wereld er niet meer was. Als achttienjarige was dat voor mij een geruststelling. Als de buiten­wereld alleen in mijn hoofd bestond, was het zinloos mijn tijd te verdoen door met mensen in de kroeg te zitten. Ik wilde in afzondering zijn, ik wilde dichter worden.’

Verder lezen? Zie het aprilnummer van Filosofie Magazine.

Aanbevolen Berichten

reactie plaatsen