Filosofie Magazine – Emily Kocken: ‘Tot ik ontdekte: ik ben zelf het instrument’

 in Filosofie Magazine, Het Moment - hoe filosofie mijn leven veranderde

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ in Filosofie Magazine sprak ik met kunstenaar en schrijver Emily Kocken.

HET MOMENT

Emily Kocken (57) is kunstenaar en schrijver. Haar laatste roman is De kuur (2017).

‘Het was in Berlijn, in boekhandel Walther König – om de hoek van de Hackescher Markt. Ik zag het boek liggen en wist: dit moet ik hebben. Ik had nog nooit iets van de Franse filosoof Alain Badiou gelezen, maar alleen al de titel greep me: Handbook of Inaesthetics.
In dit boek gaat Badiou in op de relatie tussen filosofie en kunst. Dat sprak mij aan. Ik had jaren eerder conservatorium gedaan, filosofie gestudeerd. Nu wilde ik me bezighouden met kunst en met schrijven – filosofie had ik achter me gelaten. Badiou heeft een instrumentele visie op filosofie. Het denken is een instrument om waarheden te ontsluiten, tegen te spreken, te bevragen – noem maar op.

Verder lezen? Zie het juninummer van Filosofie Magazine.

Beeld: Maarten Noordijk

Aanbevolen Berichten

reactie plaatsen