Filosofie Magazine- Dichter Mark Boog over de best mogelijke wereld

 in Filosofie Magazine

Voor het februarinummer interviewde ik dichter Mark Boog voor mijn rubriek Het Moment. Hij vertelde over het moment waarop hij Leibniz’ redenering las over de best mogelijke wereld. Later schreef hij er een gedicht over:

In het gedicht “Deze beste” gebruik ik een deel van Leibniz’ redenering – God komt er niet aan te pas. Ik maak ervan: dit is de best mogelijke wereld, omdat deze wereld nu eenmaal de enige is. Dat is een optimistische en vrolijke manier om iets heel gruwelijks te zeggen. “Best mogelijke” zegt niet hoe goed die wereld is. En je kunt niet denken: nu ga ik die andere een keer proberen. Het definitieve van die uitspraak is best eng. Tegelijkertijd heeft dat zinnetje voor mij een aardige bijklank: het is één doffe ellende, maar het is nu eenmaal zo. Laten we er maar iets leuks mee doen.

Lees verder op Filosofie.nl.

Aanbevolen Berichten

reactie plaatsen