Filosofie Magazine – Annelies Verbeke in HET MOMENT: ‘Er bleek kwaadaardige waanzin te bestaan’

 in Filosofie Magazine, Het Moment - hoe filosofie mijn leven veranderde

Voor mijn rubriek ‘Het Moment’ in Filosofie Magazine sprak ik met schrijver Annelies Verbeke over Eichmann in Jerusalem van Hannah Arendt.

HET MOMENT

‘Ik was een jaar of vijf. Mijn vader ging naar een demonstratie tegen kernraketten en ik hoorde voor het eerst over het bestaan van de atoombom. Het was een overweldigende gedachte dat volwassenen waren overeengekomen dat zoiets moest worden uitgevonden en toegepast. Zoiets vreselijks als een bom waarmee je een deel van de wereld kon wegvagen. Dat besef sloeg een deuk in mijn vertrouwen in de wereld van de volwassen. Niet veel later hoorde ik over de Holocaust en  concentratiekampen. Dat was nog zo’n moment van bewustwording: dat er extreem kwaadaardige waanzin bestaat in de wereld en dat die op een gegeven moment als normaal kan worden gezien.

Verder lezen? Zie het julinummer van Filosofie Magazine.

Beeld: Maarten Noordijk

Aanbevolen Berichten

reactie plaatsen